Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-02@17:33:32 GMT

درباره مشکلات جنسي سالمندان چه مي دانيد؟

تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۳۷۴۷۱۱

درباره مشکلات جنسي سالمندان چه مي دانيد؟

خبرگزاري آريا -

درباره مشکلات جنسي سالمندان چه مي دانيد؟
به دنبال افزايش چشمگير جمعيت در دهه 60، هرم جمعيتي کشور تا مدت‌ها با قاعده‌اي بزرگ (نماينده افراد کم‌سن و سال جامعه) ترسيم مي‌شد اما کمترشدن نرخ باروري و افزايش اميد به زندگي، باعث شده است تا سالمندان به‌تدريج سهم قابل‌توجه‌تري از جامعه را تشکيل دهند و با توجه به اينکه برخورداري از سلامت جنسي از جمله حقوق اين طبقه از جامعه است، حفظ کيفيت زندگي و توجه به برخي جنبه‌هاي مهم موضوع سلامت جنسي در زنان و مردان سالمند بايد در برنامه‌هاي سلامت کشور لحاظ شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

..
علاوه بر محدوديت‌هاي بالقوه زيست‌شناختي در سالمندي، ملاحظه‌هاي جمعيت‌شناختي نيز بر عملکرد جنسي در سنين بالا تاثير‌گذار است.
مثلا حتي در کشورهاي پيشرفته نيز اميد به زندگي زنان حدود 5 سال بيش از مردان است. از طرفي در اين کشورها هم زنان به‌طور ميانگين با مرداني 2 سال بزرگ‌تر از خود ازدواج مي‌کنند بنابراين بسياري از زنان در سنين بالا، اصولا همسر خود را از دست داده‌اند.
در کشورهاي اروپاي غربي، اميد به زندگي همراه با فعاليت جنسي بعد از 55 سالگي براي مردان 16 سال و براي زنان 10.6 سال است، اما در عمل مردان در سنين بالا بيشتر به اختلال‌هاي «عملکرد جنسي» دچار مي‌شوند. اين موضوع مي‌تواند ناشي از فرايند طبيعي سالخوردگي باشد يا به علت بيماري‌هاي مزمن شايع در اين سنين.
در زنان و مرداني که سطح سلامت خوبي دارند، هيچ سقف سني‌براي فعال بودن از نظر جنسي وجود ندارد. البته ملاحظه هاي فرهنگي و اجتماعي در رفتار جنسي سالمندان تعيين كننده‌اند و براي امکان برخورداري سالمندان از مواهب زندگي فعال زناشويي، فرهنگ‌سازي و تلاش براي کمرنگ‌كردن تدريجي برخي تابوها در اين خصوص از مسئوليت‌هاي متخصصان حوزه سلامت، فرهنگ، حقوق و اخلاق است.
اگرچه برخي اختلال‌هاي عملکرد جنسي به‌خصوص اختلال نعوظ در آقايان با افزايش سن شيوع بيشتري مي‌يابد اما افراد دچار اين موضوع الزاما شکايتي از زندگي جنسي خود نخواهند داشت.
حتي مطالعه‌ها نشان مي‌دهند با افزايش سن، باوجود بيشتر شدن اختلال عملکرد، شکايت و ناراحتي افراد از اين وضعيت کاهش مي‌يابد. توجيهي که براي اين حالت ارائه مي‌شود، اين است که برخلاف نسل‌هاي جوان‌تر که تجربه جنسي خوب را صرفا در داشتن نعوظ کامل مي‌دانند، بسياري از سالمندان توانايي در رسيدن به يک نعوظ کامل را پيش‌نياز ادامه فعال بودن به لحاظ جنسي نمي‌دانند به‌‌خصوص که رسيدن به ارگاسم هم مستلزم چنين وضعيتي نيست.
علاوه بر تغييرات زيست شناختي معمول در سالمندي، بيماري‌هاي رايج در سنين بالا نيز بر روابط زناشويي سالمندان تاثير مي‌گذارند.
بيماري‌هايي كه بر توان جنسي مردان تاثير مي‌گذارند
از مهم‌ترين بيماري‌هايي که بر توان جنسي مردان تأثير مي‌گذارند، مي‌توان به موارد زير اشاره کرد:
1. تصلب شرايين: فرايند تصلب شرايين عملا از روزهاي نخست زندگي يک انسان شروع مي‌شود و با افزايش سن ادامه مي‌يابد. هرچه سن بالاتر مي‌رود، قابليت ارتجاعي عروق کاهش پيدا مي‌کند. علاوه بر آن، به دنبال آسيب به سنگفرش پوشاننده داخل عروق (اندوتليوم) و تلاش بدن براي ترميم اين آسيب‌ها، پلاک‌هاي «آترومي» در شريان‌ها تشکيل و به تدريج بزرگ‌تر مي‌شوند و مي‌توانند با توجه به محلي که در آن تنگي ايجاد کرده‌اند، علايم و عوارض مختلفي ايجاد كنند.
عواملي مثل بالا بودن فشارخون، چاقي، مصرف دخانيات، ديابت و بالا بودن کلسترول خون اين فرآيند را تسريع مي‌کنند. طبيعي است هرچه قطر شريان کمتر باشد، ايجاد تنگي و حتي گرفتگي رگ زودتر دردسرساز خواهد شد.
شريان‌هاي تغذيه‌کننده بافت‌هاي نعوظي آلت نيز از اين قاعده مستثني نيستند و از آنجا که بسيار باريک‌اند (حدود يک چهارم قطر عروق کرونر که به قلب خون‌رساني مي‌کنند)، نسبتا زود يعني با 50 درصد کاهش در قطر فضاي داخلي رگ، علايم بيماري آشکار مي‌‌شود. امروزه اختلال نعوظ را به عنوان يک وضعيت پيش‌بيني‌کننده گرفتاري‌هاي عروق کرونر قلب در نظر مي‌گيرند.
2. چاقي: يکي ديگر از مشکلاتي که با افزايش سن خودنمايي مي‌کند، چاقي است. چاقي با مکانيسم‌هاي مختلف براي سلامت فرد زيان‌آور است و شانس بروز اختلال‌هاي عروقي نعوظ را افزايش مي‌دهد.
به علاوه، چاقي عامل خطر بروز ديابت است و حدود 50 درصد از افراد مبتلا به ديابت بالاي 65 سال، به اختلال نعوظ مبتلا هستند. ديابت افزون بر درگيري عروقي با آسيب به اعصاب انتهايي نيز مي‌تواند باعث کاهش توانايي نعوظ مردان شود.
3. کاهش ميزان تستوسترون: ميل و عملکرد جنسي تا حد زيادي به سطوح هورموني تستوسترون وابسته است. اين در حالي است که برآوردها نشان مي‌دهد با گذشتن از مرز ميانسالي، ميزان تستوسترون خون در مردان هر سال حدود يک درصد کاهش مي‌يابد.
اگر اين کمبود ظرفيت توليد تستوسترون در سالمندي از حدي فراتر رود، مي‌تواند باعث بروز «نشانگان کمبود تستوسترون» شود كه علايم آن عبارتند از:
کاهش توده و قدرت عضلاني، خلق افسرده و کاهش قدرت شناختي، کاهش ميل جنسي و توان دستيابي به نعوظ. اگرچه کمبود هورمون با اختلال در نعوظ مرتبط است ولي مشکلات عروقي و انتقال عصبي سهم بسيار بيشتري در ايجاد اين اختلال دارند.
4. مشکلات ادراري: مشکلات ادراري که در بسياري از مردان سالمند ديده مي‌شود، مثل تکرر ادرار، نياز به تخليه ادرار در طول شب، دردناک يا سخت بودن خروج ادرار، بي‌اختياري و نشت ادرار در شرايطي که مثانه پر است و تخليه ناکامل ادرار که قبلا از آنها تحت عنوان «پروستاتيسم» ياد مي‌شد و امروزه به «علايم مجراي ادراري تحتاني» معروف هستند، مي‌توانند باعث اختلال در نعوظ (در مورد مکانيسم آن هنوز ابهام وجود دارد) و مشکل در انزال و حتي انزال دردناک شوند.
بيماري‌هايي كه بر توان جنسي زنان تاثير مي‌گذارند
از ميان مهم‌ترين بيماري‌هايي که بر توان جنسي زنان تأثير مي‌گذارند، مي‌توان به موارد زير اشاره کرد:
1. تصلب شرايين: پديده تصلب شرايين و بيماري‌هاي قلبي- عروقي اگرچه ديرتر از مردان ولي به هرحال زنان سالمند را درگير خواهد كرد. البته در مقايسه با مردان، کمتر باعث اختلال عملکرد جنسي‌شان خواهد شد زيرا در زنان فرايندي مثل نعوظ اتفاق نمي‌افتد ولي ممكن است دچار تغييرات خلقي مثل افسردگي شوند.
برخي داروهاي کنترل فشارخون نيز ممکن است بر افزايش ترشحات واژن به دنبال تحريک جنسي و حتي ارگاسم تاثيرات منفي داشته باشند.
2. چاقي: چاقي در زنان سالمند هم مي‌تواند بر عملکرد و رضايت جنسي‌شان تاثيرگذار باشد. البته اين موضوع تا حدي نيز به ملاحظه‌هاي فرهنگي و اجتماعي مرتبط است. مثلا مطالعه‌اي در ايتاليا نشان داد زنان چاق عملکرد و رضايت محدودتري را گزارش مي‌كنند در حالي که اين يافته در مطالعه‌اي ديگر در مورد زنان کشور ترکيه مشاهده نشد. به هر حال تصوير بدني از خود براي اغلب خانم‌ها و در هر سني يک متغير مهم در زندگي زناشويي و جنسي است.
3. ديابت: ديابت نيز (نوع يک و دو) مي‌تواند هر 3 حيطه ميل جنسي، واکنش به تحريک‌هاي جنسي و رسيدن به ارگاسم را دچار اختلال کند، به‌خصوص اگر با زمينه افسردگي همراه شود بنابراين کنترل ديابت (هرچه زودتر و در سن کمتر) براي حفظ عملکرد جنسي در خانم‌ها هم بسيار مهم است.
4. يائسگي: صرف نظر از بيماري‌هاي معمول در اين دوران، پديده يائسگي و توقف کار تخمدان‌ها نيز تغييرات بيولوژيک جدي در بدن به‌وجود مي‌آورد و مي‌تواند روي عملکرد جنسي خانم‌ها تاثيرگذار باشد.
منبع عمده استروژن در اين سنين هورمون‌هاي‌ آندروژني هستند که به استروژن تبديل مي‌شوند. کمبود استروژن مي‌تواند باعث ايجاد تغييراتي مانند کم‌پشت شدن موهاي ناحيه تناسلي، کم‌شدن چربي زيرپوستي در ناحيه تناسلي که گاهي مي‌تواند زمينه ايجاد التهاب مثانه بعد از رابطه زناشويي را فراهم ‌كند، كوتاه‌تر شدن واژن و كمتر شدن قابليت ارتجاعي آن و شكننده‌ترشدن بافت پوشاننده آن (اپيتليوم) شود كه بي‌توجهي به اين تغييرات در واژن و لزوم حفظ لغزندگي کافي (حتي با استفاده از ژل‌هاي لوبريکانت موجود در اغلب داروخانه‌ها) ممکن است به درد هنگام رابطه زناشويي بينجامد.
علاوه بر کمبود استروژن (که موضوع لزوم جايگزيني در مقابل خطرهاي تجويز آن مدت‌هاست که بين متخصصان مختلف مورد اختلاف است)، با توقف کار تخمدان‌ها حدود نيمي از ظرفيت توليد ‌آندروژن (هورمون‌هاي مردانه که عامل اصلي تحريک ميل جنسي در هر 2 جنس هستند) نيز کاسته مي‌شود و اين موضوع هم ممکن است بر ميل جنسي تا حدي تاثير بگذارد.
5. مشکلات ادراري: بي‌اختياري ادرار در خانم‌هاي مسن مشکل ناشايعي نيست اما در مورد اينکه اين بي‌اختياري هنگام فعاليت زناشويي (به‌خصوص هنگام ارگاسم) چقدر مي‌تواند مشکل‌ساز باشد، اختلاف‌نظر وجود دارد.
تغييرات جنسي با افزايش سن در مردان سالم
کاهش گيرنده‌هاي «بتاآدرنرژيک» و گيرنده‌هاي «کلي نرژيک» باعث مي‌شود تا فعاليت آلفا آدرنرژيک دستگاه عصبي سمپاتيك افزايش يابد و اين موضوع با ظرفيت آزادشدن ماهيچه‌هاي صاف موجود در اجسام غاري که براي ايجاد نعوظ بسيار اهميت دارند، در تقابل است.
افزايش بافت همبند در آلت تناسلي نيز از ميزان قابليت اتساع آن مي‌کاهد و به‌علاوه از حساسيتش نيز کاسته مي‌شود. به اين ترتيب در نهايت ايجاد نعوظ به تحريک بيشتر ناحيه آلت و اسكروتوم (پوسته بيضه) و همچنين زمان بيشتري نياز پيدا مي‌كند.
البته همين موضوع باعث مي‌شود اختلال انزال پيش از موعد يا آنچه به انزال زودرس معروف است، در اين سنين کمتر مشکل‌ساز شود. به‌علاوه ارگاسم ممکن است کوتاه‌تر شود و خروج مني با شدت کمتري همراه باشد. دوره عدم پاسخ مجدد به تحريک جنسي متعاقب ارگاسم با افزايش سن به‌طور طبيعي افزايش مي‌يابد (از چند ساعت تا حتي يکي دو روز)
تغييرات جنسي با افزايش سن در زنان سالم
همان تغييراتي که در گيرنده‌هاي بتا و سيستم «کلي نرژيک» اتفاق مي‌افتد در زنان نيز با افزايش سن باعث کاهش پتانسيل لغزنده‌سازي افزايش ترشحات واژن به دنبال تحريک جنسي مي‌شود.
به اين ترتيب ممکن است زمان بيشتري براي ايجاد لوبريکاسيون لازم باشد بنابراين همسر بايد به اين نکته توجه كند. اگرچه گاه رسيدن به ارگاسم نيز مي‌تواند به مدت زمان بيشتري نياز داشته باشد ولي با افزايش سن، در ظرفيت ارگاسمي يک زن يا توانايي او در رسيدن به ارگاسم (اوج لذت جنسي) هيچ خللي ايجاد نخواهد شد.
نكته‌ پاياني
سن بالا با وجود تجربه، دانش و مهارت‌هاي رواني- اجتماعي بيشتر تضمين‌کننده مواجه‌نبودن زن و مرد با مشکلات جنسي نيست بنابراين مناسبت‌هاي جنسي مثل گذشته کماکان از روابط زناشويي زوج تاثير مي‌پذيرد و البته روابط زناشويي نيز بر مناسبت‌هاي زندگي مشترک اثرگذار است.
اختلال در عملکرد جنسي يکي از طرفين نيز مي‌تواند باعث اختلال عملکرد جنسي طرف مقابل شود. پزشكان و متخصصان محترم بايد در نظر داشته باشند در مواجهه با افراد دچار بيماري‌هاي مزمن، ناتواني‌هاي جسمي و سرطان، بي‌توجهي به زندگي و مشکلات زناشويي آنها، نمونه بارزي از مراقبت بهداشتي درماني نامناسب است.
از طرفي نپرداختن به زندگي و مشکلات جنسي سالمندان (که به‌طور شايع دچار بيماري‌هاي مزمن هستند) نيز نوعي «غفلت» و «تبعيض» در ارائه مراقبت‌هاي سلامت محسوب مي‌شود.
منبع : salamatnews.com


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۳۷۴۷۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بودجه و امکانات شوراها گرفتار مشکلات قانونی است

به گزارش خبرنگار مهر، شهرام دبیری ظهر سه شنبه در همایش بزرگداشت روز شوراها و تجلیل از شوراهای برتر استان سمنان در سالن اجتماعات کتابخانه‌های عمومی استان بیان کرد: کارهای اساسی و ماندگار در سطح شورای عالی استان ها کشور در دستور کار است.

وی با بیان اینکه بودجه و امکانات شوراها دچار مشکلات قانونی است، افزود: از نظر محل، بودجه و امکانات مشکلاتی در سطح شوراها وجود دارد که باید خلاء قانون آن حل شود.

رئیس شورای عالی استان‌های کشور ادامه داد: این مساله مهم همراه با مدیریت یکپارچه شهری در راستای ارتقاء جایگاه شوراها نیز مدنظر و اولویت است.

دبیری با بیان اینکه مباحث و مسائل رفاهی اعضای شوراهای اسلامی از جمله بیمه شورای روستایی در دستور کار قرار داشته و پیگیری می شود، تاکید کرد: تلاش داریم مشکلات حوزه بیمه حل شود.

استاندار سمنان نیز در سخنانی کوتاه ضمن بیان اینکه در راستای نگاه حمایتی از شهرداری ها و دهیاری ها، بودجه حوزه دهیاری ها در سال ۱۴۰۲ به ۳۰۰ میلیارد تومان افزایش یافت، گفت: در بحث حمایت از شهرداری ها و دهیاری ها، از محل اعتبارات مالیات بر ارزش افزوده، در سال ۱۴۰۳ پرداختی به شهرداری های استان بالغ بر یک هزار و ۷۰ میلیارد تومان و به دهیاری ها نیز ۳۱۰ میلیارد تومان بوده است.

سید محمد رضا هاشمی بیان کرد: افزایش ۳۴۰ درصدی اعتبارات عمرانی، برگزاری مطلوب جشن احیاء ۲۰۱ واحد راکد، بهره برداری از نیروگاه سیکل ترکیبی، واگذاری زمین به متقاضیان واجد شرایط و… در زمره مسائلی است که در سفر هیات دولت به استان سمنان محقق شد.

کد خبر 6093285

دیگر خبرها

  • لزوم پرداخت پاداش افزایش تولید به کارگران در واحدهای تولیدی
  • برگزاری گردهمایی و پیاده‌روی با هدف افزایش آگاهی و فرهنگ‌سازی نسبت به اختلال طیف اوتیسم
  • نام بازیگر مرد مشهور فرانسوی در سیاهه متجاوزان سینما / صنعت سینما برای زنان جای امن‌تری می‌شود
  • اهدای ویلچر به خانه سالمندان توسط دانش‌آموزان مدرسه سمای سبز لاهیجان 
  • ارتفاع موج در دریای خزر افزایش می‌یابد/ تشدید فعالیت سامانه بارشی تا پایان هفته
  • محصولات غذایی در اراضی اشغالی فلسطین گران شد
  • سیگار چه تاثیری بر چهره و بدن افراد می گذارد؟
  • پیگیری لغو مصوبه «افزایش سن بازنشستگی» در مجلس آینده
  • بودجه و امکانات شوراها گرفتار مشکلات قانونی است
  • با حل مشکلات مردم اعتماد عمومی را افزایش دهید